NORTH & SOUTH

FAIR TRADEFÖRETAGET

PRODUKTER

PRODUCENTER

VÄRDERINGAR

BESTÄLLA

KONTAKT

LÄNKAR

 

 

 

 

 

 

 

 

LÄR KÄNNA VÅRA PRODUCENTER

Här får du veta mera om var våra produkter kommer ifrån och hur vi arbetar för att stödja våra producenters utveckling. Just nu arbetar vi med ett 40-tal olika producentgrupper i Afrika, Asien och Sydamerika. Våra producenter är oftast människor med mycket små resurser. Det är människor som av olika skäl lever på marginalen, men som visar en inspirerande vilja att ta sig upp och förändra sina liv till det bättre. De har en beslutsamhet och uthållighet som väcker beundran och aktning.

Ett aktuellt exempel: Paranötter från nötsamlare i Amazonas

Ett av våra senaste projekt hjälper till att bevara regnskogen i Peruanska Amazonas. Sedan några år tillbaka har North and South Fair Trade samarbetat med organisationen Candela som engagerar cirka 300 nötplockare i området kring floden Madre de Dios för att skapa förutsättningar för arbete och långsiktig försörjning.

De finaste paranötterna växer vilt i regnskogen och skördas av nötsamlare, Castaneros. Genom att plocka och sälja nötterna får regnskogen ett tydligt ekonomiskt värde för dem som bor i området. Därmed blir risken mindre att skogen skövlas och träden huggs ned.

Prova och njut! När du upplever den härliga smaken på paranötsoljan och den fina kvaliteten på de vildplockade paranötterna så stödjer du också projektet för att bevara regnskogen i Amazonas. 

Paranötterna kommer från vildväxande träd, ofta flera hundra år gamla. Nötterna är varsamt skalade för hand, enligt en traditionell metod som bevarar den tunna bruna hinnan. Hinnan är mycket viktig eftersom den innehåller kraftfulla antioxidanter som både gör smaken bättre och helt naturligt förlänger hållbarheten.

Paranötsoljan är en helt naturlig, oraffinerad kallpressad olja. En underbart lätt och mjuk olja som passar utmärkt till dressing och wok. Vad vi vet så är det första gången som paranötsolja importeras till Sverige. Se affisch här
 

PS Känner du igen flaggorna från några av våra producentländer? Från vänster: Ghana, Tanzania, Filippinerna, Peru, Etiopien, Sydafrika, Paraguay, Sri Lanka och Burkina Faso.
Flags courtesy of ITA's Flags of All Countries used with permission.

Är du nyfiken på vilka som är våra producenter? Här möter du några av dem.

Mr Luis Alberto Rojas Mogrobejo, Puerto Oro community, Peru

Mrs M. DaSilva, wattake wati-korgflätare, SriLanka


© North & South Fair Trade AB, Wrångebäck, 544 94 Hjo, Sweden. Tel 0503-200 01. Fax 0503-201 65 E-post